Ο παραθεριστικός οικισμός της Βατέρας είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία και διαθέτει ξενοδοχειακά συγκροτήματα (κυρίως οικογενειακού τύπου), ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, στούντιο και οργανωμένο κάμπινγκ για να εξυπηρετούνται άνετα οι χιλιάδες παραθεριστές που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.

Διαθέτει επίσης αρκετές ταβέρνες, εστιατόρια, ντίσκο καφέ και μπαρ, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι πρόθυμοι να σας περιποιηθούν και να σας εξυπηρετήσουν.

Τα Βατερά ενδείκνυνται για κάθε είδους διακοπές, έντονες ή μη, οικογενειακές ή μη, και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της οργάνωσης που διαθέτουν, είναι οι καταλληλότερες για θαλάσσια σπορ εκδρομές με τουριστικά σκάφη, ψάρεμα μέρα ή νύχτα ακόμα και διαδρομές πεζοπορίας. στα γύρω καταπράσινα βουνά.

Ο Πολιχνίτος-Βατερά προήλθε από τη συνένωση των πανέμορφων χωριών και οικισμών Πολιχνίτου – Λισβόρι – Μπατερά – Μπρίσα – Νυφίδα – Βασιλική – Σταυρός. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού (45 χλμ. από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη) χωρισμένο ανάμεσα σε ελαιώνες και πευκοδάση, πηγές με καθαρά νερά και υπέροχες παραλίες.

Το όνομά του προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «Πολλά ίχνη» γιατί σύμφωνα με την προφορική παράδοση, πολλά μικρά χωριά (ίχνη) κυρίως κατά μήκος της ακτής, από φόβο των Σαρακηνών πειρατών, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στη σημερινή τοποθεσία που απέχει πολύ από την θάλασσα, περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατο, τόσο από τον κόλπο της Καλλονής όσο και από το Αιγαίο.